Aanmelding- en toelatingsprocedure

Het is van belang om je studiekeuze tijdig te bepalen. Als je wilt gaan studeren aan een HBO/Bachelor of Universiteit/Masters, dan moet je je aanmelden vóór 1 mei. Doe je dit niet, dan komt je recht om je aan te melden te vervallen. Veel studies kennen een eigen toelatingsprocedure. Het is belangrijk om je hierin van te voren goed te verdiepen.

Toelatingsprocedure

Om je te kunnen aanmelden heb je een DigiD nodig. De verstrekking van een DigiD neemt vijf werkdagen in beslag. Vervolgens meld je je aan bij studielink.  Houdt er rekening mee, dat je kunt worden uitgeloot of geconfronteerd worden met een studiekeuzetoets. Door een dergelijke toelatingsprocedure kun je alsnog afvallen. Je mag je maximaal voor vier studies inschrijven (waaronder één lotingstudie). Als je eenmaal ben aangemeld bij Studielink, dan mag je tot 1 september je studieikeuze nog veranderen. Met andere woorden: je behoudt je toelatingsrecht op een studie.

Wanneer je van het MBO naar het HBO wilt doorstomen, zul je in sommige gevallen aan extra eisen moeten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan een toets of motivatieonderzoek. Het is daarom zaak de toelatingseisen van de opleiding van jouw voorkeur te onderzoeken.

Als je een Bachelor opleiding volgt, dan heb je niet automatisch recht op toegang tot een Master opleiding. De criteria en toelatingseisen per Master verschillen per studie. Het is zaak dit te onderzoeken.

Vanaf 2017-2018 vervalt het systeem van centrale loting (numerus fixus), die wordt vervangen door een eigen toelatingsprocedure.

Voor bronnen en meer info zie studielink en rijksoverheid.