Assessment in de advocatuur

Met behulp van een assessment center is het mogelijk  een gemiddelde (aspirant) advocaat van een (potentiële) topadvocaat te onderscheiden. De parameters hiervoor zijn helaas niet uit een cv af te lezen. Zelfs na een interview is het lastig om een voorspelling te  doen.  Een succesvolle advocaat moet in staat worden geacht om zelfstandig een beroepspraktijk te voeren en een eigen cliëntenkring op te bouwen. Hij/zij heeft zijn/haar expertise op orde, maar denkt en handelt eveneens als een zelfstandig ondernemer. Durf, profilering, commercie en netwerkvaardigheid zijn competenties die een advocaat nodig heeft. We letten bij stagiairs en medewerkers vooral op aanleg en potentieel. De volgende parameters voor succes brengen met behulp van een assessment center objectief en betrouwbaar in kaart.

  • probleemanalytische capaciteiten (Is er sprake van een duidelijk surplus?)
  • durf, ondernemerschap en commerciële vaardigheden
  • creativiteit (out-of-the-box denken)
  • advies- en overtuigingskracht
  • cliënt- en relatiegericht werken
  • ambitie, prestatiemotivatie en doorzettingsvermogen

Assessments voor advocatuur

De assessments voor de advocatuur bestaan uit een combinatie van analytische capaciteitentests, persoonlijkheidsvragenlijsten en simulaties (zoals bijvoorbeeld een rollenspel en de presentatie van een business case). Door persoonlijkheidseigenschappen, probleemanalytische capaciteiten en vaardigheden met elkaar te verbinden kunnen we de kwaliteiten van een kandidaat inschatten en daarmee ook het toekomstige succes voorspellen.

TalentFactor voert voor diverse kantoren selectie- en ontwikkelgerichte assessment centers uit, waaronder recent als associé van 360Careers ten behoeve van Ploumen Lodder Princen te Rotterdam.

360 logoDrukwerkDNTW AdvocatenBrabers Kiveld